Flere ting å ta hensyn til i et kontorlandskap

Kontorlandskap er mer plassbesparende enn enkeltvise båser, og det går raskere å komme i kontakt med hverandre siden alle er i samme rom. Det er likevel mange ting som må følge forskriftene når et kontorlandskap skal bygges, og her blir noen av dem listet opp. Når et kontorlandskap følger lovverket, vil fordelene bli blant annet:

 

  • bedre arbeidsmiljø
  • økt arbeidslyst
  • bedre oversikt
  • mer sosialt miljø

 

Alle som jobber, må ha god nok plass til å jobbe på, og det må også være rom for varierte arbeidsstillinger siden det legges stadig større vekt på ergonomi i arbeidsdagen. Hver arbeider bør ha minimum seks kvadratmeter plass for seg selv, noe som vil tilsi 2 x 3 meter. Dette er også for å ta hensyn til komfortsonen til hver arbeider, siden ingen liker å ha andre tett på seg.

 

En stor nok pult gir også plass til nødvendige ting som oppbevares, og den gjør at ikke arbeidsplassen ser for rotete ut. Rot gjør også at det vil ta lengre tid å finne det man trenger, og det ser heller ikke særlig innbydende ut.

 

De fleste vaktmestere opplever veldig ofte henvendelser om dårlig luftkvalitet, og det med god grunn. Jo flere mennesker som oppholder seg i et rom, desto mer forverres luftkvaliteten. Det gjelder å finne ut hvor mange folk som lokalet er ment å skulle romme, og sørg også for at vinduene er helt tette, siden mange er ømfintlige, selv for den minste vindtrekk.

 

Nok lys og arbeidsro

 

Det er smart å ha store vinduer i kontorlandskapet, siden dagslys virker mye mer oppkvikkende enn lys fra lysrør og LED-pærer. Hjernen reagerer også på dagslys, og det gjør at kroppen holder seg mer våken. Uten dagslys kan det fort bli mange irritable arbeidstakere med hodepine der du jobber. Store vinduer gir også godt utsyn, og det er bare godt for de ansatte å ha noe å hvile blikket sitt på etter at de har glodd lenge på en skjerm.

 

Dersom det er parkett på gulvet, bør det kanskje være gummimatter slik at gulvet holder seg pent og ikke blir ripet opp av hjulene på stolene. Du finner et godt utvalg av gummimatter her: https://www.witre.no/no/wno/gummimatter.

 

Parkett vil også sørge for bedre luftkvalitet, mens tepper vil gjøre at det blir mindre støy. Imidlertid vil tepper ofte tiltrekke seg mye støv og skitt, og for folk med allergier kan det være plagsomt for helsen. Sørg derfor for at tepper blir hyppig rengjort.

 

Det er smart å ha printere i et eget rom, siden de kan bråke temmelig mye, og i et kontorlandskap kan det ofte bli mange hundre utskrifter hver dag.

 

Det må være eget spiserom som er atskilt fra kontorlandskapet, og de ansatte skal kunne bevege seg dit når de vil. Det kan også finnes kollegaer som har ekstra behov for hvile, og det bør finnes atskilte rom som gir dem en følelse av privatliv. Det bør også være rikelig med toaletter, og det skal være separate toaletter for kvinner og menn.