På jakt etter jobb?

Det finnes mange ting du kan gjøre for å bedre dine muligheter på arbeidsmarkedet, om du er villig til å ta noen sjanser. 

Vi leser stadig om høyere arbeidsledighet, om mennesker som ikke får noen jobber, selv om de har søkt på flere hundre. Det kan være fordi de har utfordringer i forbindelse med helse som ofte gjør at arbeidsgivere ser på arbeidstageren som en mulig risiko.

Det kan være de har hull i CV eller at deres utenlandske navn gjør at de ikke slipper forbi selve søknadsrunden. Mange opplever faktisk at de får sjanser når de skifter sine navn. For noen er det å fungere i det vanlige arbeidslivet umulig. Da er det veldig bra at det finnes mange andre muligheter, takket være internett. Der kan du nemlig både finne jobber og jobbe via internett. Det betyr at om du har rett kunnskap og behersker flere språk enn norsk, så kan du jobbe internasjonalt. Hvordan går det til egentlig?

Dørra til NAV

Kompetanse

Alt handler om kompetanse. Du må skaffe deg kunnskap og kompetanse som kan brukes i arbeid på nettet. For eksempel kan du drive med oversettelser om du har kunnskap om flere språk. Men du må ikke bare skaffe deg kunnskap om det du vil drive på med, men også om hvordan du skaffer deg de rette oppdragene for deg.

Men for å kunne skaffe seg kompetanse er det viktig å tenke over et par ting. Først og fremst, hva er det du er flink på? Hvor har du allerede en del kunnskaper og ferdigheter? Hvis du ikke er flink til å programmere, kan det for eksempel være vanskelig å jobbe med å skape apper. Er du derimot flink til å skrive kan du for eksempel drive med blogger eller som tekstforfatter for nett.

Herunder bør du også tenke på hva det er som interesserer deg. Det er liten vits i å belage seg på å skrive tekster om man syns det er gørr kjedelig. Det er heller ikke vits i å sette i gang med å skrive tekniske spesifikasjoner om man har null peiling på teknikk.

Det finnes også muligheter for å jobbe med for eksempel nettbutikker om man er glad i å programmere. Da kan du for eksempel jobbe for selskap som Vaimo, som jobber med løsninger som kan brukes med e-handelsløsningen Magento.

Hvordan skaffe kompetansen?

Det første du gjør er å skaffe deg oversikt over markedet du vil inn på. Hva er det du trenger av kunnskap for å komme inn der du sikter deg inn? Ta gjerne kontakt med forskjellige selskap som har online jobbmuligheter tilgjengelige, og spør hva de ser etter. Men vær bevisst på at de enkelte ganger kan tilby sine egne opplæringsopplegg som kan koste i dyre dommer. Det beste er å være en generell plass som for eksempel Linked in, hvor du kan delta i grupper hvor jobber legges ut. På denne måten holder du deg oppdatert, og med en profil kan du være tilgjengelig for oppdrag. Ta imot all gratis kompetanse!