Penger er absolutt nødvendig

I stort sett alle land er hele samfunnet bygd opp på penger, og for mange er penger det eneste som betyr noe her i livet. Alle som starter bedrifter, gjør det for å tjene mest mulig penger, og alle forandringer som gjøres på et produkt eller en tjeneste, blir gjort med den hensikt å tjene mer penger.

 

De fleste i Norge har nok penger til å klare seg og vel så det, med frynsegoder som ferier og elektroniske hjelpemidler som får plass i budsjettet. Et budsjett kan faktisk være helt nødvendig for den som vil ha kontroll på økonomien, noe som er et problem for mange privatpersoner.

 

Økonomiske problemer fører ofte til samfunnsproblemer, som skilsmisser, kriminalitet og korrupsjon, og derfor gir vi deg her økonomisk rådgivning i form av tre forebyggende tiltak som hjelper med å holde orden på økonomien:

 

  • sett opp et budsjett
  • ikke vent med å betale regningene
  • bli kvitt unødvendige faste utgifter

 

Budsjett gir deg oversikt

 

Det virker kanskje som en kjedelig oppgave, men det er svært nyttig å få oversikt over hva som kommer inn og ut av kontoen. Sammenlign inntektene med utgiftene, og forhåpentligvis sitter du igjen med et plussbeløp når inntektene er fratrukket utgiftene.

 

Hvis beløpet er mindre enn du trodde, vil du mest sannsynlig få en vekker med hensyn til pengeforbruket, og du vil se hva du må skille deg av med. Mat er kanskje det absolutt mest nødvendige, så prøv også å sette opp et matbudsjett. Skaff deg en handleliste som utgangspunkt når matbutikken skal besøkes, og prøv så godt du kan å unngå impulskjøp. Hvis du har en godt uttenkt handleliste, kan det kanskje holde med én handletur i uken, og jo sjeldnere du drar til butikken, desto mindre sjanse er det for sløseri.

 

Få regningene unnagjort så fort som mulig

 

De fleste får vel regningene tilsendt enten som e-faktura eller varsel på mail, og de bør behandles med det samme. Ubetalte regninger blir bare dyrere hvis de ikke betales i tide, så selv om det kan føles fælt å kvitte seg med pengene, er det helt nødvendig.

 

Når du setter opp budsjettet ditt, vil du også se alle utgiftene dine, eller du kan ta en kikk på historikken i nettbanken. Se også etter om det er nødvendige utgifter du blir trukket for hver måned. Det kan nemlig ligge og skjule seg ting du klarer deg fint uten.

 

For eksempel har man nå streamingtjenester som Netflix og Spotify, og på ett år blir det flere tusen kroner hvis du abonnerer på disse tjenestene. Treningssentre koster også store summer, og det er mange øvelser du kan foreta deg hjemme i stua bare ved hjelp av egen kroppsvekt, så kanskje det er tid for å avslutte medlemsskapet.

 

Mange bekker små gjør en stor Å, heter det, og det bør du ha i tankene. Det kan virke kjedelig å ha med seg matpakke på jobben, og mange hater såkalt svettost. Men du kan selv bestemme hva matpakken skal inneholde, og kjøper du mat hver dag på kantinen eller på en kafeen, hoper det seg fort opp selv om det virker som et lite daglig beløp.